Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Kadangkala ALLAH hilangkan sekejap matahari, kemudian ALLAH datangkan pula guruh dan kilat!
Puas kita menangis mencari di mana matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI.


Brooch

Kali ni nak update entry brooch plak...
brooch ni 100% handmade..
brooch pelbagai bunga

saiz : 5.5 cm
material : felt

saiz : 5.5 cm
material : felt
saiz : 5.5 cm
material : felt
saiz : 5.5 cm
material : felt
saiz : 5.5 cm
material : felt


Step by step - Strawberry



menu hari ni...
yummy strawberry...
jom kita siapkan bahan2 nyer...


bahan-bahannyer ialah..
gunting
benang merah
benang kuning
benang hijau
jarum
fiber
felt merah (potong separuh bulatan)
felt hijau (potong bentuk tampuk)

bahan pun dah ada..boleh la kita mulakan kerja yer...


mula2...
lipat dua felt merah dan jahit jelujur (bahagian lurus)
sehingga hujung menggunakan benang merah.


haaa...begini lah rupanyer selepas di jelujur..


kemudian...
terbalikkan... membentuk kon...


masih menggunakan benang merah...
jelujur pula bahagian tepi mengelilingi kon...


selepas jelujur...jangan matikan jahitan...
masukkan fiber dan kemudian tarik benang jelujur dengan kemas
sehingga membentuk strawberry...
selepas itu baru la dimatikan jahitan...


strawberry dah pun terbentuk...
tambahkan aksesori...
menggunakan benang kuning...
buat jahitan french knot sekeliling buah strawberry...
klu nak jahitkan manik pun boleh jugak...


Akhir sekali...
jahitkan felt hijau...


tadaaa...
yummy strawberry dah pun siap...
boleh la dihidangkan..
tapi tak boleh dimakan...untuk mencuci mata sahaja yer...
SELAMAT MENCUBA



I miss U


Tiba-tiba...
hati nih rindu ...
pada sape yer?

Rindu pada kawan, teman, sahabat, ...
sebantal, sepinggan, secawan, ...
ketika sama2 study ...
fiza ...
ingat ker lagi pada akak?




Jahitan?

Hi...
sibuk sikit kebelakangan nih...
sibuk jahit tak de la sangat..
sibuk tak tentu pasal ajer yg lebih...hehehe

kali nih nak tambah sikit entry jahitan..
ni antara jeni2 jahitan yang selalu kita gunakan bila membuat craft felt...
kawan2 crafter mesti dah mahir dengan jenis2 jahitan ni kan..
saya ajer yang masih proses belajar...


yang ini blanket stitch..
antara jahitan yang paling popular di kalangan crafter...
jahitannyer kemas dan menarik..
saya pun suka guna untuk buat craft felt..


yang ni steam stitch...
dijahit rapat untuk membentuk batang/ranting...
nak bentuk tulisan pun boleh jugak.



yang ni chain stitch..
selalu digunakan sebagai jahitan hiasan..ada juga menggunakan untuk membentuk batang.
ikut kreativiti masing2...


yang ni plak...back stitch.
jahitan ni saya paling suka guna untuk jahit kat felt...
di bahagian atas nampak macam jahitan lurus menggunakan mesin jahit...kemas..






Buat Logo Sendiri


Logo sangat memberi kesan ingatan pada produk/perniagaan...
walau sekecil mana pun produk/perniagaan tu...
Dengan logo...produk kita... mudah diingati dan lekat dihati pengguna/pelanggan...

Logo jugak memberi impak bahawa kita serius dalam bidang yg kita lakukan...
Tak kira la bidang apapun...

Entry kali ni saya nak kongsi dengan kawan2 cara buat logo sendiri
dengan mudah dan percuma...
hehehe...mcm best jer..
memang best pun..

Yang penting sekali.... kawan2 kene la download dulu... klik kat download ni ...
bila dah download... leh la mulakan keje2 melogo yer kawan2...hehehe
banyak option logo kat sini...just select pastu edit la ikut suka ....
senang kan...

mesti cuba tau..
berbaloi - baloi....